نحوه نگه داری نان
نان تازه ای که از تنور یا فر بیرون می آید، بافت نرم و عطر دلچسبی دارد؛ امّا بی توجهی به اصول نگهداری اش، مغزش را سفت می کند، به طوری که کمتر کسی حاضر می شود به آن لب بزند و به اصطلاح به آن نان «بیات» می گویند.
عدّه ای تصور می کنند گذاشتن نان در یخچال، جلوی بیات شدن آن را می گیرد، اما این باور غلط است؛ زیرا این کار روند بیات شدن را سریع تر می کند. تنها راه پیشگیری از بیات شدن نان، نگه داشتن آن در فریزر در دمای منفی 10 تا منفی 4 درجه سانتی گراد است. شاید خود شما هم به طور تجربی متوجه تفاوت های بین این دو شرایط نگهداری شده باشید؛ هنگامی که نان را در فریزر می گذاریم، رطوبت با آب موجود در بافت آن منجمد می شود و دیگر آبی در بافت نان نمی ماند که میان مولکول های پروتئین و نشاسته منتقل و کریستاله شود، به این ترتیب می توان نان را به مدّت 3-2 ماه در فریزر، نگه داشت.
با بیرون آوردن نان از فریزر، آب منجمد شده بافت آن دوباره به حالت مایع برمی گردد و حالت تازه به خود می گیرد. امّا در محیط یخچال و اتاق، آب موجود در بافت نان نه تنها به نقطه انجماد نمی رسد، بلکه میان مولکول های پروتئینی و نشاسته ای، منتقل و باعث کریستاله شدن این مولکول ها بات شدن نان می شود.
سرانجام این که اگرچه توصیه ما، خرید روزانه نان است، اما به هر دلیلی بیش از مصرف یک وعده، نان در اختیار دارید، آن را در فریزر قرار دهید و با توجه به نوع نان، قبل از مصرف آن را 20-5 دقیقه در دمای اتاق بگذارید.
منبع: هفته نامه افق خانواده-چهارشنبه 11 مرداد 91